Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A birs alma vagy körte?

Csodakertész
2022. 10. 26. 00:00:00
A birs alma vagy körte?
A birs gyümölcsének az alakja fajtától függ, de egyéb tulajdonságaiban nem befolyásolja. Lehet olyan fa is, amelyen egyik évben ilyen, a másiK évben pedig olyan formájú a gyümölcs.

Ősi, változatos gyümölcsünk a birs, amit napjainkban a modern konyhaművészetben újra felfedeznek, és nagy népszerűségre tett szert, mint pálinka-alapanyag.

 

Fa vagy bokor?

Nevelhető alacsony törzsű fának is, de hajlékony ágrendszere miatt jobb a bokor alak. Az utóbbit úgy alakíthatjuk ki, ha a talaj felett 20-40 cm magasan visszavágjuk és az elágazások mentén bokorrá fejlődik. A koronát évente vizsgáljuk át, és a sűrűn álló vesszőket, gallyakat ritkítsuk.
Ügyeljünk arra, hogy
az ágak végét ne vágjuk le, mert ott hozza a termést! A gyümölcs ugyanis az egyéves vesszők vegyes rügyeiből fejlődő 5-8 centi hosszú hajtások csúcsán terem. Háromévenkénti erősebb metszéssel ösztönözhetjük a folyamatos növekedést.

 

Jól látható, hogy a gyümölcsök az ágvégeken helyezkednek el, ezért nem szabad az 1 éves hajtásvégeket lemetszeni. 

 

Talaj, csapadék igénye

A birs nem éppen igénytelen növény. A magas humusztartalmú, mészben szegény, középkötött, jó vízgazdálkodású közeget kedveli. Bár vadkörte alanyon jobban tűri a magasabb pH-t. Bírja a szárazságot is, de ez esetben a gyümölcsök elaprósodnak, a gyümölcshús kövecses lesz.

A megfelelő terméshez évente 7-800 mm csapadékot igényel, ezért érdemes az öntözéséről gondoskodniA magas talajvizet jól elviseli.
Kritikus időszak az intenzív gyümölcsnövekedés ideje (július közepe és szeptember eleje között), ilyenkor ráadásul Magyarországon sokszor aszály van.

A tavaszi fagyok ritkán károsítják, mert későn, májusban virágzik.

 

Fő ellenségei a monília és a tűzelhalás

Virágzáskor két kórokozó is támadhatja: a monília és a baktériumos tűzelhalás. A birset fertőző moníliafaj (Monilinia linhartiana) a levelet és a hajtást is képes megbetegíteni, de a terméskezdeményre a legveszélyesebb.

A két betegség könnyen összetéveszthető, de a birsmonília okozta hajtáshervadásnál a levelek vörösesbarnára színeződnek, a tűzelhalásnál feketésbarnára, és csapadékos időben megjelenik a hajtáson a baktériumnyálka is.

A tűzelhalás kórokozója (Erwinia amylovora) meleg, párás, nedves időben veszélyezteti a birset szinte az egész tenyészidőben. Érdemes rendszeresen átvizsgálni a birsbokrunkat és minél hamarabb eltávolítani a fertőzött részeket oly módon, hogy a tünetmentes részről is 40-60 cm-t lemetszünk. A levágott részeket meg kell semmisíteni, vagy azonnal el kell égetni, vagy mélyen elásni.

A vágószerszámokat minden metszést követően le kell fertőtleníteni háztartási hypo 10%-os oldatába néhány másodperces bemártással.

A betegségre fogékony gyümölcstermő növényeink (alma, körte, birs) immunrendszerét erősítsük komposzttal, komposzt teával , biostimulátorokkal.

 

     

A tűzelhalás tünetei almán                                                Monília tünetei birsen

 

A birsfajtákról

 A Robusta védett német fajta, ellenálló a tűzelhalással szemben. A hajtások vége ugyan megfertőződhet, de 8-10 cm után kialakul egy elzáró réteg, ami nem engedi a fás részig a fertőzést. Így a fákat nem kell erősen csonkolni a betegség következtében. Még a levélfoltossággal és botritisszel szemben is nagyon jó az ellenállósága.

A Bereczki bőtermő (Cydonia oblonga Miller ‘Bereczki Bőtermő’, Rosaceaeaz egész világon elterjedt régi magyar fajtánk. Dísznövényként is ültethető, sőt a sövény szép alkotóeleme is lehet.  Nagy, halvány színű virágai tavasszal nyílnak. Termése, lombja ősszel pompás sárga színt öltenek. Gyümölcse nagy, húsa fehéres-sárga, nagyon illatos, édes. Egyes vélemények szerint, a legjobb pálinka alapanyag.

A Mezőtúri és a Konstantinápolyi birsből különlegesen zamatos kompót és ivólé készíthető. 

 

A birs tavaszi virágleple gyönyörű!

 

Termékenyülés

Az öntermékenyként feltüntetett fajtákhoz is érdemes másik egyedeket ültetni a bővebb termés érdekében.
Öntermékenyek: Angersi, Robusta, Bereczki bőtermő, Rea’s Mammoth.
A többi fajtához szükséges porzópár, a fajtaleírásokban ezeket feltüntettük.

A birs általában szeptember közepétől már szedhető, néhány hétig tárolható. A később szedett gyümölcsök gyorsan foltosodnak, esetleg a foltosodás már a fán felléphet.

 

 

Az idei száraz nyár után is "szakszerűen" vasvillával támaszottuk fel az ágakat a sok termés súlya alatt, pedig csak egyszer öntöztünk.

 

A birs jótékony hatásai

Amellett, hogy sokkal több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz a birsalma, mint az alma, magas pektintartalmának köszönhetően emésztést javító hatással is rendelkezik. A birsből készült főzetet enyhe görcsoldóként és fájdalomcsillapítóként is számon tartja a népi gyógyászat.
A birs levele is gyógyhatású, mert igen gazdag cserzőanyagokban, így jó hatással van a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseire, illetve egyes bélrendszeri problémákra.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: fajtaismertető
Az oldal tetejére