Leírás
Faj: Malus domestica
Származása: a 'Beregi sóvári' egy Felső-Tisza-vidéki (kárpátaljai) eredetű régi magyar, téli almafajta. A 'Sóvári' fajtakör tagja, melybe a hozzá hasonló, nagyrészt távolabbi rokonnak tekinthető fajták tartoznak, így a 'Zöld sóvári', 'Daru sóvári', 'Nemes sóvári', 'Sóvári nobil' és a 'Téli sóvári' fajták. Különösen Munkács környékén, az előhegységi és sík területeken található meg. Helyi elnevezése a 'Szolivarszke beregivszke' is.
Érési idő: szeptember végén - október elején éri el szedési érettségét, és akár márciusig is eltartható.
Gyümölcse: gyümölcse középnagy vagy nagy méretű. Többnyire szabályos vagy kissé szabálytalan. Héja sima, vékony, zsíros tapintású (hamvas). Alapszíne zöld vagy szalmasárga, fedőszíne málnapirossal bemosott, melyen sötétebb piros csíkok is húzódnak. Pontozata szürke, közepesen sűrű, alig kivehető. Csészemélyedésének fala bordázott, mely a gyümölcsön is folytatódik. Magháza félig nyitott. Gyümölcshúsa zöldes- vagy sárgásfehér, közepesen kemény, közepesen leveses, finom konzisztenciájú - savanykásan édes, enyhén fűszeres illatú. Erősen hamvas héjú, igen jó asztali alma, mely jól szállítható és jól tárolható.
Leírása: fája középerős vagy erős növekedésű, hosszú életű. Koronája szétterülő habitusú, közepesen sűrű. A telepítést követő 8–9. évben fordul termőre, ezt követően bőven terem. Vázágai a vízszinteshez közelítenek, színük világosbarna, sárgával pontozottak. Enyhén repedezett törzse ugyancsak világosbarna, lilás árnyalattal. Vesszői vastagok, barnák - ezek is lilás árnyalatúak -, molyhosak. Levelei rövidek, bőrszerűek, fényesek, sötétzöld színűek. Levélnyele rövid, az alapnál lilás árnyalatú.
Ellenállóképessége: kiegyenlítettebb, nedvesebb termőhelyet kíván. E feltételek megléte esetén ökológiai gazdaságokban és biokertekben ismét termesztésre érdemes fajtává válhat. A termőhelyi viszonyokkal szemben igényes: a meleget és a nedvességet szereti. A kártevőkkel és a kórokozókkal szemben ellenálló. A lisztharmattal és a varasodással szemben is igen ellenálló fajta.
forrás: faiskola.hu