Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Besztercei Nm150 szilva - Szabadgyökeres

A Besztercei szilva (Berci szilva, Hosszú szilva, Magvaváló szilva) igen régi, történelmi szilvafajta. Első hazai említése 1522-ből való. Beszterceinek csak itthon nevezzük, a külföld Magyar szilvának tisztelte.

Faj: Prunus domestica
Érés / fogyasztási idő: Augusztus vége, szeptember eleje
Termékenyülés: öntermékeny, jó pollenadó
Termőképesség: jó teremőképességű, későn termőre fordul, rendszeresen, bőven terem
Felhasználás: nyersen, aszalvány befőtt, lekvár, pálinka, gyorsfagyasztás
Ajánlott termőtáj: kimondottan száraz helyeket kivéve, bárhol
Ellenállóképesség: Sharka vírusra érzékeny

Jelölje be azokat a kiegészítő termékeket, amiket még a kosárba szeretne tenni!

Leírás

Eredet: Ősi, magyar
Társ nevei: Aszaló szilva, Berbencei, Berzencei szilva, Bistrica, Bistriƫa, Berzencei, Brumar, Bystrcká, Casalinga, Domáci Svestká, German prune, Hasító szilva, Hauszwetsche, Házi szilva, Horgasmagvú szilva, Hosszú szilva, Kék szilva, Kjusztendil’szka szinja, Közönséges szilva, Madzsarka, Magvaváló szilva, Magvaváló kék szilva, Őszi aszaló, Poźegača, Quetschez commune, Quetschez d’Alsace, Vengerka domasnjaja, Vengerka obüknovennaja, Vinete Romanesti, Wegierka zwykla
Termesztése: A vegetációs időszakban időben a szárazságra érzékeny, azonban a téli hidegtűrése megfelelő. A vízzel időlegesen borított ártereken jobban érzi magát, mint a kiszáradó, aszályos talajokon. A jó vízellátottságú területeken a betegségekre is kevésbé fogékony.
Gondozása: Erős metszést nem tanácsos rajta végezni, mert terméketlenné válhat a gyümölcsfa és vízhajtások alakulhatnak ki rajta, melyeken szívesebben telepednek meg a levéltetvek is.
Leírás: virágai öntermékenyek, ezért pollenadó fajta telepítése nem szükséges. Fája középerős-erős növekedésű, koronája kúp alakú, ágai kuszák, sűrűsödők.
Gyümölcse kicsi, tojás alakú. Héja sötétkék színű mindig hamvas. Húsa sárgászöld-aranysárga, a mag körül egyes esetekben pirosló, kemény, rostos, lédús, nagyon finom, zamatos. Magvaváló.
"Ázsiából származott, hol valószínűleg a paradicsomban már Ádám apánk is látta fáját s élvezte gyümölcsét. El van terjedve már a világon minden felé, a hol a szilvafa díszlik. Hazánkban vidékek szerint más és más néven ismerik a piaczokon, de legnépszerűbb nevei mégis a Beszterczei szilva, Berzenczei szilva, Magvaváló szilva. Hosszú szilva. Elszaporítható a végtelenségig gyöksarjairól is, magvairól is. Kellőleg nyirkos, kötött talajban évről évre a legszebb és legjobbízű gyümölcsöket termi - míg száraz, laza talajban, mint vidékemen is, csak akkor terem - ha legalább két évig egymásután esős volt az időjárás. Gyümölcsei nyersen egészségesnek és betegnek, gyermeknek és öregnek, szegénynek és gazdagnak egyformán kedvencz csemegéje - aszalványa keresett világkereskedelmi czikk - a belőle főzött íz vagy lekvár annyira czukros és kellemes ízű, hogy alig van háztartás, a hol azt nélkülözhetnék. Beszterczei szilvából főzik a legjobb pá­linkát, az úgynevezett silvoriumot ( = szilvapálinkát), mely szintén világ kereskedelmi czikké vált."
Bereczki Máté: Gyümölcsészeti vázlatok

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Az oldal tetejére