Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/586-9493

Tudástár

A birs alma vagy körte?

fajtaismertető
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.10.26 00:00
A birs alma vagy körte?
A birs gyümölcsének az alakja fajtától függ, de egyéb tulajdonságaiban nem befolyásolja. Lehet olyan fa is, amelyen egyik évben ilyen, a másiK évben pedig olyan formájú a gyümölcs.Ősi, változatos gyümölcsünk a birs, amit napjainkban a modern konyhaművészetben újra felfedeznek, és nagy népszerűségre tett szert, mint pálinka-alapanyag.

 

Fa vagy bokor?

Nevelhető alacsony törzsű fának is, de hajlékony ágrendszere miatt jobb a bokor alak. Az utóbbit úgy alakíthatjuk ki, ha a talaj felett 20-40 cm magasan visszavágjuk és az elágazások mentén bokorrá fejlődik. A koronát évente vizsgáljuk át, és a sűrűn álló vesszőket, gallyakat ritkítsuk.
Ügyeljünk arra, hogy 
az ágak végét ne vágjuk le, mert ott hozza a termést! A gyümölcs ugyanis az egyéves vesszők vegyes rügyeiből fejlődő 5-8 centi hosszú hajtások csúcsán terem. Háromévenkénti erősebb metszéssel ösztönözhetjük a folyamatos növekedést.

 

birság vég

Jól látható, hogy a gyümölcsök az ágvégeken helyezkednek el, ezért nem szabad az 1 éves hajtásvégeket lemetszeni. 

 

Talaj, csapadék igénye

A birs nem éppen igénytelen növény. A magas humusztartalmú, mészben szegény, középkötött, jó vízgazdálkodású közeget kedveli. Bár vadkörte alanyon jobban tűri a magasabb pH-t. Bírja a szárazságot is, de ez esetben a gyümölcsök elaprósodnak, a gyümölcshús kövecses lesz.

A megfelelő terméshez évente 7-800 mm csapadékot igényel, ezért érdemes az öntözéséről gondoskodni. A magas talajvizet jól elviseli.
Kritikus időszak az intenzív gyümölcsnövekedés ideje (július közepe és szeptember eleje között), ilyenkor ráadásul Magyarországon sokszor aszály van.

A tavaszi fagyok ritkán károsítják, mert későn, májusban virágzik.

 

Fő ellenségei a monília és a tűzelhalás

Virágzáskor két kórokozó is támadhatja: a monília és a baktériumos tűzelhalás. A birset fertőző moníliafaj (Monilinia linhartiana) a levelet és a hajtást is képes megbetegíteni, de a terméskezdeményre a legveszélyesebb.

A két betegség könnyen összetéveszthető, de birsmonília okozta hajtáshervadásnál a levelek vörösesbarnára színeződnek, tűzelhalásnál feketésbarnára, és csapadékos időben megjelenik a hajtáson a baktériumnyálka is.

A tűzelhalás kórokozója (Erwinia amylovora) meleg, párás, nedves időben veszélyezteti a birset szinte az egész tenyészidőben. Érdemes rendszeresen átvizsgálni a birsbokrunkat és minél hamarabb eltávolítani a fertőzött részeket oly módon, hogy a tünetmentes részről is 40-60 cm-t lemetszünk. A levágott részeket meg kell semmisíteni, vagy azonnal el kell égetni, vagy mélyen elásni.

A vágószerszámokat minden metszést követően le kell fertőtleníteni háztartási hypo 10%-os oldatába néhány másodperces bemártással.

A betegségre fogékony gyümölcstermő növényeink (alma, körte, birs) immunrendszerét erősítsük komposzttal, komposzt teával biostimulátorokkal.

 

tűzelhalás       Monília

A tűzelhalás tünetei almán                                                Monília tünetei birsen

 

A birsfajtákról

 A Robusta védett német fajta, ellenálló a tűzelhalással szemben. A hajtások vége ugyan megfertőződhet, de 8-10 cm után kialakul egy elzáró réteg, ami nem engedi a fás részig a fertőzést. Így a fákat nem kell erősen csonkolni a betegség következtében. Még a levélfoltossággal és botritisszel szemben is nagyon jó az ellenállósága.

Bereczki bőtermő (Cydonia oblonga Miller ‘Bereczki Bőtermő’, Rosaceaeaz egész világon elterjedt régi magyar fajtánk. Dísznövényként is ültethető, sőt a sövény szép alkotóeleme is lehet.  Nagy, halvány színű virágai tavasszal nyílnak. Termése, lombja ősszel pompás sárga színt öltenek. Gyümölcse nagy, húsa fehéres-sárga, nagyon illatos, édes. Egyes vélemények szerint, a legjobb pálinka alapanyag.

Mezőtúri és a Konstantinápolyi birsből különlegesen zamatos kompót és ivólé készíthető. 

 

birs tavaszi virágleple

A birs tavaszi virágleple gyönyörű!

 

Termékenyülés

Az öntermékenyként feltüntetett fajtákhoz is érdemes másik egyedeket ültetni a bővebb termés érdekében.
Öntermékenyek: Angersi, Robusta, Bereczki bőtermő, Rea’s Mammoth.
A többi fajtához szükséges porzópár, a fajtaleírásokban ezeket feltüntettük.

A birs általában szeptember közepétől már szedhető, néhány hétig tárolható. A később szedett gyümölcsök gyorsan foltosodnak, esetleg a foltosodás már a fán felléphet.

 

 

birs vasvillán

Az idei száraz nyár után is "szakszerűen" vasvillával támaszottuk fel az ágakat a sok termés súlya alatt, pedig csak egyszer öntöztünk.

 

A birs jótékony hatásai

Amellett, hogy sokkal több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz a birsalma, mint az alma, magas pektintartalmának köszönhetően emésztést javító hatással is rendelkezik. A birsből készült főzetet enyhe görcsoldóként és fájdalomcsillapítóként is számon tartja a népi gyógyászat.
A birs levele is gyógyhatású, mert igen gazdag cserzőanyagokban, így jó hatással van a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseire, illetve egyes bélrendszeri problémákra.

 

birsalma sajt