A birs alma vagy körte?

Ősi, változatos gyümölcsünk a birs, amit napjainkban a modern konyhaművészetben újra felfedeznek, és nagy népszerűségre tett szert, mint pálinka-alapanyag.
Fa vagy bokor?
Nevelhető alacsony törzsű fának is, de hajlékony ágrendszere miatt jobb a bokor alak. Az utóbbit úgy alakíthatjuk ki, ha a talaj felett 20-40 cm magasan visszavágjuk és az elágazások mentén bokorrá fejlődik. A koronát évente vizsgáljuk át, és a sűrűn álló vesszőket, gallyakat ritkítsuk.
Ügyeljünk arra, hogy az ágak végét ne vágjuk le, mert ott hozza a termést! A gyümölcs ugyanis az egyéves vesszők vegyes rügyeiből fejlődő 5-8 centi hosszú hajtások csúcsán terem. Háromévenkénti erősebb metszéssel ösztönözhetjük a folyamatos növekedést.
Jól látható, hogy a gyümölcsök az ágvégeken helyezkednek el, ezért nem szabad az 1 éves hajtásvégeket lemetszeni.
Talaj, csapadék igénye
A birs nem éppen igénytelen növény. A magas humusztartalmú, mészben szegény, középkötött, jó vízgazdálkodású közeget kedveli. Bár vadkörte alanyon jobban tűri a magasabb pH-t. Bírja a szárazságot is, de ez esetben a gyümölcsök elaprósodnak, a gyümölcshús kövecses lesz.
A megfelelő terméshez évente 7-800 mm csapadékot igényel, ezért érdemes az öntözéséről gondoskodni. A magas talajvizet jól elviseli.
Kritikus időszak az intenzív gyümölcsnövekedés ideje (július közepe és szeptember eleje között), ilyenkor ráadásul Magyarországon sokszor aszály van.
A tavaszi fagyok ritkán károsítják, mert későn, májusban virágzik.
Fő ellenségei a monília és a tűzelhalás
Virágzáskor két kórokozó is támadhatja: a monília és a baktériumos tűzelhalás. A birset fertőző moníliafaj (Monilinia linhartiana) a levelet és a hajtást is képes megbetegíteni, de a terméskezdeményre a legveszélyesebb.
A két betegség könnyen összetéveszthető, de a birsmonília okozta hajtáshervadásnál a levelek vörösesbarnára színeződnek, a tűzelhalásnál feketésbarnára, és csapadékos időben megjelenik a hajtáson a baktériumnyálka is.
A tűzelhalás kórokozója (Erwinia amylovora) meleg, párás, nedves időben veszélyezteti a birset szinte az egész tenyészidőben. Érdemes rendszeresen átvizsgálni a birsbokrunkat és minél hamarabb eltávolítani a fertőzött részeket oly módon, hogy a tünetmentes részről is 40-60 cm-t lemetszünk. A levágott részeket meg kell semmisíteni, vagy azonnal el kell égetni, vagy mélyen elásni.
A vágószerszámokat minden metszést követően le kell fertőtleníteni háztartási hypo 10%-os oldatába néhány másodperces bemártással.
A betegségre fogékony gyümölcstermő növényeink (alma, körte, birs) immunrendszerét erősítsük komposzttal, komposzt teával , biostimulátorokkal.
A tűzelhalás tünetei almán Monília tünetei birsen
A birsfajtákról
A Robusta védett német fajta, ellenálló a tűzelhalással szemben. A hajtások vége ugyan megfertőződhet, de 8-10 cm után kialakul egy elzáró réteg, ami nem engedi a fás részig a fertőzést. Így a fákat nem kell erősen csonkolni a betegség következtében. Még a levélfoltossággal és botritisszel szemben is nagyon jó az ellenállósága.
A Bereczki bőtermő (Cydonia oblonga Miller ‘Bereczki Bőtermő’, Rosaceae) az egész világon elterjedt régi magyar fajtánk. Dísznövényként is ültethető, sőt a sövény szép alkotóeleme is lehet. Nagy, halvány színű virágai tavasszal nyílnak. Termése, lombja ősszel pompás sárga színt öltenek. Gyümölcse nagy, húsa fehéres-sárga, nagyon illatos, édes. Egyes vélemények szerint, a legjobb pálinka alapanyag.
A Mezőtúri és a Konstantinápolyi birsből különlegesen zamatos kompót és ivólé készíthető.
A birs tavaszi virágleple gyönyörű!
Termékenyülés
Az öntermékenyként feltüntetett fajtákhoz is érdemes másik egyedeket ültetni a bővebb termés érdekében.
Öntermékenyek: Angersi, Robusta, Bereczki bőtermő, Rea’s Mammoth.
A többi fajtához szükséges porzópár, a fajtaleírásokban ezeket feltüntettük.
A birs általában szeptember közepétől már szedhető, néhány hétig tárolható. A később szedett gyümölcsök gyorsan foltosodnak, esetleg a foltosodás már a fán felléphet.
Az idei száraz nyár után is "szakszerűen" vasvillával támaszottuk fel az ágakat a sok termés súlya alatt, pedig csak egyszer öntöztünk.
A birs jótékony hatásai
Amellett, hogy sokkal több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz a birsalma, mint az alma, magas pektintartalmának köszönhetően emésztést javító hatással is rendelkezik. A birsből készült főzetet enyhe görcsoldóként és fájdalomcsillapítóként is számon tartja a népi gyógyászat.
A birs levele is gyógyhatású, mert igen gazdag cserzőanyagokban, így jó hatással van a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseire, illetve egyes bélrendszeri problémákra.