Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Tudástár

A növényimmunitás támogatója - a mikorrhiza

talajélet
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.06.10 00:00
A növényimmunitás támogatója - a mikorrhiza
A mikorrhizák a növény kiterjesztett gyökérzete: ezek a hasznos gombafajok képesek átszőni a növények gyökerét és a növénytől kapott komplex táplálékokért (cukrokért, szénhidrátokért) cserébe tápanyagokkal és vízzel látják el a növényt.

Mi a mikorrhiza?

A mikorrhiza a gombák és a növények között kialakult szimbiózis egyik formája. Nevezik gyökérkapcsoltságnak is.

 

Hogyan működik?

A mikorrhizák a növény kiterjesztett gyökérzete: ezek a hasznos gombafajok képesek átszőni a növények gyökerét és a növénytől kapott komplex táplálékokért (cukrokért, szénhidrátokért) cserébe tápanyagokkal és vízzel látják el a növényt.
Ezeket a gombákat a növény hívja magához speciális vegyületek segítségével olyan helyzetben, amikor tápanyagra van szüksége. Ezért a túlzott műtrágyahasználat ellustítja a növényt, mivel az nem küld jeleket a mikorrhizáknak.

A gombák által termelt fehérjék (pl. a glomalin) a talajszemcsék egyik legjobb természetes ragasztója, így azok elősegítik a morzsalékos talaj képződését.

 

Milyen hatással van a növényekre?

A mikorrhizált növény ellenállóbb lesz a só-, szárazság- és nehézfém okozta stresszel szemben. Gyorsabb lesz a növekedése és fokozódik a kórokozókkal és kártevőkkel szembeni ellenállósága.

Ennek a hátterében az áll, hogy versengés folyik a mikorrhiza gombák és a kórokozók közt a gyökéren található fertőzési helyekért. A mikorrhiza gombák olyan anyagokat is termelnek, amelyek megakadályozzák más gombák behatolását.

De nem csak a kórokozók ellen nyújtanak védelmet. Kísérletekkel bizonyították, hogy csökkenti a kártétel gyakoriságát például a fonálférgek esetében is.

Mindezt figyelembe véve, a mikorrhiza gombák fontos szerepet játszanak a biológiai növényvédelemben, jóllehet önállóan nem adnak teljes körű védelmet a károsítókkal szemben.
Több kísérlet is beszámol azonban arról, hogy a gombapartnernek köszönhetően megerősödött és károsítóktól védett növény akár 71%-al nagyobb termést is produkálhat.

mikorrhiza      mikorrhiza

mikorrhizával kezelt növények a jobb oldaliak - szembetűnő különbség

 

Hol fordulnak elő?

A mikorrhiza gombák szinte valamennyi talajtípus esetén megfigyelhetők, de egyes kutatók szerint a mérsékelten lúgos, alacsony foszfortartalmú és laza szerkezetű homoktalajokon nagyobb mértékű a mikorrhizáltság. A gombák növekedési erélyre gyakorolt hatása főleg a kis termékenységű, alacsony nedvességtartalmú talajokon szembetűnőbb.

 

Milyen hatással van a talajművelés a mikorrhizákra?

Ezek a természetben előforduló szervezetek igen érzékenyek az intenzív mezőgazdasági művelésre, a növényvédő szerek és a műtrágyák használatára.

Az intenzív talajművelés szétszaggatja a mikorrhizák gombafonalait (a hifákat), így megszűnik a “hálózat”. Azokon a területeken, ahol ilyen jellegű mezőgazdasági termelés folyik, jelentősen csökken a mikorrhiza gombák száma és fajgazdagsága.

 

Hogyan támogathatjuk a szaporodásukat és az életterüket?

 Szerves takarónövények használatával elősegíthetjük a gyökerek kolonizációját, hiszen a talaj szervesanyag-tartalmának növelése, a szervestrágya, komposzt kijuttatása is kedvezően hat a mikorrhizáltságra. Vannak azonban olyan növények (pl: Brassica fajok) melyek olyan anyagokat választanak ki, amelyek gátolják a gomba növekedését.

 

Mit tartalmaz a Csodakertész Gondos csomag mikorrhiza tablettája?

Rendelkezésünkre állnak mikorrhiza oltóanyagok, például a Csodakertésznél kapható Gondos csomag mikorrhiza gombtabletta, mely egy hasznos mikroorganizmusokból álló biostimuláns.
Ez tartalmaz Trichoderma (gombafaló gomba) és mikorrhiza (szimbionta) gombaspórákat, valamint rhizobaktériumokat (növekedést serkentő) és biológiailag aktív szerves hatóanyagokat.
Serkenti az anyagcserét, támogatja a növények ültetés utáni fejlődését, növeli a termés minőségét és mennyiségét. Emellett erősíti a növény ellenálló képességét a szélsőséges környezeti hatásokkal szemben.

mikorrhiza

krumpli alá kiszórt mikorrhiza gombapor