Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/586-9493

Tudástár

Mosogatószerrel a levéltetvek ellen

gondozás
növényvédelem
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.06.03 00:00
Mosogatószerrel a levéltetvek ellen

Ugye a levéltetvek  lehetnek zöldek, szürkék, fehérek, feketék (tarkák nem smiley ! ). Nagyon szeretnek a zsenge hajtásokon megtelepedni, különösen a labdarózsán, bodzán, cseresznyén, na és a rózsán. Nézzük, nekem hogyan sikerült legyőznöm őket!

Csalánlevél tea

Először próbálkoztam a csalán 12 órás áztatásából készített lével. Ettől elvileg el kellet volna riadniok. Nálam ez nem következett be.  sad

Az élő tetvek az én rózsáimon zöldek vagy világos barnák.

levéltetű

Ezen a képen az élő levéltetvek világos barnák, gömbölyű fényesek

 

 

A mosogatószeres oldat sikeres!

 

Másik próbálkozás: 1 l vízhez 1-2 csepp (nem kell több!) mosogatószer hozzáadásával készült permetszer. Meglepően hatásos! Este leszórtam őket és másnap reggelre a levéltetvek bebarnultak. Ez a módszer azon az elven alapul, hogy a mosogatószerben található zsíroldó molekulák mind a tetveket, mind a tojásokat borító viaszréteget feloldják, így azok egyszerűen kiszáradnak.

levéltetű

itt a levéltetvek összeaszottak, sötét barnák

 

 

A katicabogár lárváit óvjuk!

Figyelni kell a katicabogarak lárváira, őket ne érje a mosogatószeres permet, hiszen őket is pusztítja. Ami levéltetű megmarad, az pedig az ő életben maradásukat szolgálja.

levéltetű    

A katicabogár ragadozó lárváját óvjuk és örüljünk, ha megjelenik a kertünkben!

 

 

A hangyák levéltetű jelzők

A levéltetű széklete a mézharmat, ami magas cukortartalma miatt kedvelt csemegéje a hangyáknak, akik ezért a finom falatért ádázul védelmezik őket, szimbiózisban élnek velük. Ha egy növényen látványosan elszaporodnak a hangyák, következtethetünk arra, hogy levéltetű fertőzés áldozatává vált.

levéltetű    levéltetű

hangya invázió cseresznyefán

 

Milyen gyakran kell a kezelést elvégezni?

 

Reggel, amikor körbejárom a virágoskertemet, megöntözöm és megcsodálom őket, akkor a tetűálományt is ellenőrzöm. Eddigi tapasztalat szerint 3-5 naponta végig kell őket spriccelni.