Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/586-9493

Tudástár

Hogyan bánjunk a levéltetvekkel?

környezetbarát megoldások
növényvédelem
Szűrés törlése
Csodakertész
2023.04.25 00:00
Hogyan bánjunk a levéltetvekkel?

A levéltevek hétköznapi jószágok a kertben.
Miért ne pusztítsuk őket maradéktalanul?
Hogyan tartsuk őket kordában?

A levéltetű kártétel jelei

A levéltetvek a növények nedveivel táplálkoznak. Jelentős elszaporodásukra könnyű felfigyelni, ugyanis azok a levelek, hajtások, amelyeket a levéltetű ellepett, eldeformálódnak, elszíneződnek (gyakran bepirosodnak vagy elsárgulnak), akár teljesen el is halnak, vagy lehullanak.  
A levéltetű fertőzésre más úton is következtethetünk: hirtelen nagy mennyiségű hangya lepi el a növényt. A hangyák a levéltetvek által kiválasztott mézharmatot előszeretettel fogyasztják.

Ahogy a levéltetű fertőzés egyik növényről a másikra terjed, úgy viszik magukkal a vírusokat, bakteriális fertőzéseket is, sőt, a nagy mennyiségű, kiválasztott mézharmatban penészgombák is megtelepedhetnek.

a levéltetvek hatása

A levéltetvek szívogatásának hatására a levelek összepöndörödnek.

 

Hogyan védekezhetünk a levéltetvek túlszaporodása ellen?

Vannak olyan levéltetvek, amelyek annyira agresszívek, hogy el is tudják pusztítani a növényt. Ilyen például az utóbbi  években megjelent kajszi levéltetű, mely szilván is károsít. Az ellene való harcot már sziromhullás után azonnal fel kell venni, a NeemAzal (50 ml/ 10 liter) oldatával. A kezelést két héttel később ismételjük meg!

A kevésbé agresszív levéltetvek most kezdenek szaporodni és néhány hét múlva vastagon belephetik a növényeket.
Ellenük jó megoldás narancsolajos készítményekkel történő permetezés (pl. Boroil , Wetcit 30 ml/10 liter) melynek kijuttatási ideje kora reggel, vagy este legyen, hogy a perzselődést elkerüljük.  A kezeléseket 2 hetente lehet megismételni.
A narancsolajos készítmények leperzselik a virágokat, ezért ha virágzik a növény, akkor a Csalánlé adhat megoldást (Csalánkivonat 30-50-ml/ 10 liter).

A Hortisercvice szakemberei a termesztésben szerzett tapasztalatai alapján a Drekkar+Selectyc+Csalán+Esy ph kombót ajánlják.

 

Az elmúlt tavasszal mosogatószeres vízzel permeteztem a tetveket, erről a tapasztalatról itt olvashat bővebben.

 

Miért ültessünk tetűmágneseket?

A kertünk egyensúlya érdekében táplálékot kell biztosítanunk azoknak a hasznos ragadozó rovaroknak (katica, zengőlégy, fátyolka), amelyek segítségünkre vannak a kártevő rovarok gyérítésében.
Ha tehát minden levéltetűt elpusztítunk, akkor ezek a hasznos rovarok is tovább állnak és máshol keresnek táplálékot, a kertünk pedig védelem nélkül marad.
Tehát tartsunk néhány növényt, amelyeket kifejezett szeretnek a levéltetvek.
Ilyenek lehetnek: a bodza, labdarózsa, selyemakác, bab félék.

zengőlégy

zengőlégy

 

fátyolka

fátyolka

 

No és virágokra miért van szükség?

Érdekes tény, hogy a ragadozó rovarok sem csupán állati eredetű táplálékot fogyasztanak.
Ahhoz, hogy a hasznos ragadozó rovarok energiát gyűjtsenek a létfenntartásukhoz és a szaporodásukhoz, maguk is megkívánnak némi szénhidrátban gazdag virágnektárt és pollent, amelyek értékes fehérjéket tartalmaznak számukra.
Ilyen növények lehetnek: búzavirág, borágó, kapor, facélia, méhdoktor magkeverék.

 

Az egyensúly kialakítása

Tehát nem az a célunk, hogy a levéltetveket maradéktalanul elpusztítsuk!
A cél az, hogy egy egyensúlyt alakítsunk ki, melynek alapja az egészséges talaj és egy változatos növény és állatvilág a kertünkben.