Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/586-9493

Tudástár

Milyen talajhoz, milyen alanyt illetve fajt válasszunk?

talaj
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.05.20 00:00
Milyen talajhoz, milyen alanyt illetve fajt válasszunk?
Sok fejtörést okozhat a mindenféle igényt kielégítő fajtájú gyümölcsfák kiválasztása, hiszen ez egy életre szóló döntés. Összegyűjtöttünk néhány szempontot.

A talaj szerkezete lehet kötött (kemény, tömődött) vagy laza szerkezetű. Bizonyos gyümölcsfajtáknál a helyes alany megválasztásával kell számolni. A talaj kötöttséget befolyásolja a talaj nedvessége, szerkezete, humusztartalma, sőt a benne lévő növényi maradványok is.

 

Kötött talajra való alanyok és fajok

meggy és a cseresznye fajták a kötött, nedves talajokon szebben díszlenek, ha vadcseresznyére vannak oltva. A meggy egyébként kiválóan alkalmazkodó faj.

kajsziknál és szilváknál leggyakrabban használt alany a mirabolán vagy potyóka szilva, mely a nyirkos, kevéssé levegős talajokat kedveli. szilva kifejezetten nyirkos, csapadékos körülményeket szeret. Száraz viszonyok között beteges és rövid életű lesz.

AZ Őszibarack vadőszibarack vagy GF alanyon viseli el ezt a talajtípust. .

körte alanyául választott vadkörte igénytelenebb, mint a birs alany. A körte a legigényesebb gyümölcstermő növényeink egyike, melynek alanyául az igénytelenebb vadkörtét használjuk, a az igényesebb birs helyett. A körte nagy vízigénye miatt a bőséges termés érdekében rendszeres öntözést igényel. Rossz minőségű, illetve meszes talajba ültetve, apró, kövecses termést hoz.

A körtékehez hasonlóan a legtöbb alma is nyirkosabb talajt, párateltebb levegőn érzik jól magukat. Száraz viszonyok között a gyümölcsük elaprósodik, a fa betegségekre fogékony lesz.

 

Laza talajokra, szárazabb viszonyok közé

Ide a sajmeggy alanyra oltott cseresznye és meggy fák alkalmasak.

kajszi fény- és melegigényes faj, mindenképp napos, világos helyre ültessük. Nagyon jól bírja a szárazságot, különösen, ha vadkajszi alanyon van. Az öntözést bőséges terméssel hálálja meg. A lúgos (meszes) kémhatású talajokon érzi jól magát.

Az őszibarack keserűmandula vagy mandulabarack alanyon jobban alkalmazkodik a száraz, meszes domboldalakhoz, mint a vadőszibarackon állók. Szélvédett és déli lejtésű területeken érzi jól magát. Hő- és fényigényes növény.

mandulák számára nagyon fontos a laza, levegős, akár kövecses talaj. Mészigényes és sok napfényre van szüksége. Kötött talajon csak szenved.

Az alma esetében a vadalma alany igénytelenebb az MM106 és az M26 törpésítő alannyal szemben.Tapasztalatunk szerint a Kecskemét környéki félsivatagos klímát is jól tűri a Húsvéti rozmaring, ZelízNyári fontos, Téli piros pogácsa és a legtöbb nyári alma fajta, de alapvetően az almák a nedvesebb klímán érzik jól magukat.

A körték ugyan a nyirkosabb körülményeket kedveli, de ez alól természetesen vannak kivételek, amelyek száraz viszonyok között is szépen virulnak: Nyári KármánKieffer és a legtöbb nyári körte.

 

Mely fajok tűrik a nedvesebb, magasabb vízállású helyeket?

Az alma, meggy, szilva, dió akár az időszakos vízborítottságot is jól tűri.

dió ártéri növény lévén víz- és tápanyagigényes, azonban nagyon jól alkalmazkodik a talajadottságokhoz. Az alföldi homokon is szépen nő.

folyó

 

 Állítsunk össze érési sorokat!

Kedvenc gyümölcseinkből olyan fajtasort ültessünk kertünkbe, amelyek sorban egymás után, ezáltal hosszabb ideig érnek. Az érési sorok összeállítása segít nekünk abban, hogy ne egyszerre legyen egy gyümölcsből nagy mennyiség, hanem hosszabb időn keresztül, folyamatosan tudjuk fogyasztani vagy kisebb mennyiségekben tartósítani a betakarított termést.

Álljon itt egy mintául:

május vége :                 szamóca
június eleje:                   mézbogyó
Június közepe:              Gyöngyösi szív cseresznye
Július eleje:                   Hedelfingeni óriás cseresznye (a két cseresznye porozza is egymást)
Július közepe:               Ceglédi piroska kajszi
Augusztus közepe:       Althann ringló szilva
Szeptember közepe:    Debreceni muskotály szilva (két szilva porozza egymást)
Október:                       Társulati esperes körte
Novembertől:                Arkansasi fekete alma

Ebben az érési sorban szereplő növényekről május végétől, következő év márciusáig folyamatosan legelészhetjük a gyümölcsöket. Természetesen a helytől és az ízlésünktől függően kiegészíthetjük más fajokkal is.

gyümölcsök            lekvárok
 

Válasszunk kevesebb gondozást igénylő fajtákat!

Szerencsére bőven akadnak a betegségekkel szemben ellenálló vagy toleráns (Tophit szilva,) fajták, illetve tájfajták (Paczelt szilvaCsúcsos szilva, Gyöngyösi szív cseresznye, Fajszi kék szilvaCeglédi piros alma) melyek általában jóval kevesebb gondozással is beérik, és akár biotermesztésre is alkalmasak. A gyümölcsfajták ezen tulajdonságait a Csodakertész webáruházban jelölni fogjuk, hogy ezzel is segítsük a választást.