Kérdése van? Hívjon minket! +36-31/200-4787

Tudástár

Tavaszi lemosó permetezés variációk

erdőkert
gondozás
környezetbarát megoldások
növényvédelem
talajélet
Szűrés törlése
Csodakertész
2023.02.24 00:00
Tavaszi lemosó permetezés variációk

Az enyhe tél kedvezett a kártevők és a kórokozók túlélésének. Ezért fontos a lemosó permetezés. 
Nézzük meg milyen szempontokat vegyünk figyelembe, hogy a megfelelő módszert alkalmazzuk a vegyszermentes kertünkben!

Miért érdemes alkalmazni a lemosó permetezést?

Az idei tél sem volt már az igazi, mármint a hideget illetően. Ez azt jelenti, hogy a gyenge fagyok sajnos nem tudták gyéríteni a kór- és kártevőket. Szinte egész télen láthattunk rovarokat repkedni, ami nem jó jel.
Ezért is van nagy jelentősége a lemosó permetezésnek, amelyet

 • rügypattanás előtt, hogy ne perzselje a rügyeket és
 • metszés után kell elvégezni, mert minden egyes sérülés kaput nyit a kórokozók számára, amelyeket ezúton kell kezelni.

A lemosó permetezés módja több féle lehet, attól függően, milyen a növények egészségi állapota és mi, hogyan gondolkodunk.

              rügy                                                      rügyek 

A rügyeken a pikkelylevelek még zártak              A pikkelylevelek közül már zölden látszik a rügy                                                                                        belseje, kippattant rügy

 

 

Hasznos mikróbák felszaporítása

Ha semmilyen mértékben nem szeretnénk a környezetünkbe nehézfémeket juttatni, - márpedig a réz az - akkor az az út van, melynek során a hasznos mikróbák számát kezdjük el növelni a kertünkben.

Ezeket a készítményeket már most is elkezdhetjük kijuttatni, annak ellenére, hogy a környezeti feltételek még nem optimálisak a szaporodásukhoz, de jó ha már a helyszínen vannak, és bármikor munkához láthatnak.
Ez a kezelés nincs a rügyek állapotához kötve, mivel nem perzselő anyag.
A következő kezelésre egérfüles állapotban kerülhet sor, amelyet majd a vegetációs idő folyamán 2-3 hetente érdemes ismételni a fenntartás érdekében.

hajtások egérfüles állapota

A hajtások egérfüles állapota

 

Narancsolajos permetezés

Másik nehézfém mentes megoldás a narancsolajos készítmények alkalmazása.

A Prev Gold, Wetcit, Boroil illóolaj tartalmuk miatt kis mennyiségben is kipermetezve hihetetlenül mélyen behatolnak a fa kérgének a legkisebb repedéseibe is.  Az olajok a megbújt rovarokat és gombákat befojtják és kiszárítják, végső soron elpusztítják.

Ezzel szemben a régi olajos kén, réz és mész készítmények csak a kéreg felületét tudják elzárni, amelyek ezáltal sokkal kevésbé hatékonyak.

 

Erősen fertőzött fák esetében rezes készítmények

Vannak azonban olyan komoly gombakártevők, mint például a monília, az őszibarack levélfodrosodás (tafrina), a varasodás, amelyek ellen nincs más megoldás, mint a réz készítmények.

A növényben felszívódó réz (Scudo,Cuprotonic) azért nagyon hatékony, mert egyenesen a beteg sejtekhez jut. Van aki biztosra akar menni és ehhez még kontakt szert is alkalmaz, ez a Cuprum lehet.

 Azt azonban tudnunk kell, hogy a talajba jutó réz pusztítja a talajéletet, ezért biokertekben kizárólag végszükség esetén, beteg növényeken alkalmazzuk.
A későbbiekben pedig a mikróbákat vissza kell pótolni.


 

Egy még hatékonyabb koktél

A beteg növények esetén a leghatékonyabb módja a rézkészítmények célba juttatására, ha narancsolajos szerrel keverve alkalmazzuk őket. A termék elősegíti a permetlé bejutását és terülését a nehezen elérhető területeken, kéregrepedésekben.

A narancsolajos készítmény javítja a növényvédő szerek hatékonyságát, benedvesíti a rovarok viaszos külső kitinvázát, a víztaszító gombamicéliumokat és spórákat, bejuttatja a rovarölő szereket a testmembránon át és a légzőnyílásokon keresztül a rovarok testébe. 

 

 

Receptek tavaszi lemosó permetezéshez

 • Mikróbás módszer:  Esstence-ből készült komposztteát lemosó permetezés vagy betegség tüneteinek megjelenésének esetén 6%-os töménységben (6 dl Esstence /10l víz) javasolt alkalmazni. A növényeket alaposan fújjuk be az oldattal és a talajra is jusson belőle.
  A komposzttea gyakorlati alkalmazásáról ebben a bejegyzésben is olvashat bővebben.

 

 

 • Kombinált kezelés erős fertőzöttség esetében:
 1.  Scudo         20 ml/10 l víz         (100% növényi aminosav + réz a növény gomba-és                                           baktériumokkal szembeni ellenálló-képességének javítására)
   Cuprum      1,2 dkg /10 l víz      (réz + mangán és cink tartalmú lombtrágya a felületi                                       védelemért)
   BorOil          30 ml/10 l víz         (segíti a virágkötődést, narancsolaj tartalma a kór- és                                      kártevőket gyéríti)

 

        2.  Wetcit vagy Prev Gold  30 ml/10 l víz
             Cuprotonic                     50 ml/10 l víz

 

A rezes kezelések után feltétlenül pótoljuk vissza a mikroélőlényeket a fákon és a fák körül Esstence, Algilbio vagy saját komposztunkból készült oldattal.

 

A készítmények eltarthatósága

A forgalomba hozatali engedélyük 4 év, de az eltarthatósági idejük a gyakorlatban ennél sokkal hosszabb.
Természetesen fénytől védett, hűvös helyen érdemes őket tárolni.

A biokertészkedés egy hosszú távú gondolkodást feltételez, így ha ezen készítmények 1 literes kiszerelését vásároljuk, sok-sok évre biztosítjuk a kertünk ilyen módon való védelmét.