Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gloster alma - Szabadgyökeres

Igen kellemes, zöldessárga húsú, nagyon lédús, enyhén savas, kellemes aromával emelt almafajta.

Érés: szeptember vége-október/szeptember-március
Termékenyülés: jó, porzói Golden Delicious, Jonathan
Termőképessége: korán termőre fordul és bőven terem
Felhasználás: friss fogyasztás, sütemény
Ajánlott termőtáj: száraz, homokos területeket kivéve bárhol
Ellenálló képesség: varasodásra érzékeny, lisztharmat, takácsatka nem károsítja

Jelölje be azokat a kiegészítő termékeket, amiket még a kosárba szeretne tenni!

Leírás

Faj: Malus domestica

Származása: Némtországbanban nemesítették a 'Glockenapfel' és a 'Richared Delicious' almafajták keresztezésével, 1969-ben vezették be a piacra. Gyümölcse középnagy vagy nagy méretű (160-200 g), megnyúlt harang alakú, enyhén szögletes, a csésze felé bordázott. Felületének több mint felét matt-hamvas, sötétvörös fedőszín borítja. Húsa ropogós, színe jellegzetesen zöldesfehér, majd zöldessárga, nyomódásra nem érzékeny - nagyon lédús, enyhén savas, kellemes aromával. A rosszul színeződött gyümölcsök íztelenek.
Érési ideje szeptember vége - október eleje. Tárolása nem egyszerű, mert húsbarnulásra, magház-penészedésre és fonnyadásra hajlamos.
Leírása: korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem - termőképessége a Golden Delicious -éhoz hasonló, de szakszerűtlen kezelés mellett alternanciára (termésingadozásra) hajlamos. Termőrészenként általában csak egy gyümölcs fejlődik. A téli fagyokra nem érzékeny, virágai a késő tavaszi fagyokat is kiválóan tűrik.
Porzó fajtái: Golden klónok, Granny Smith, Idared, Jonathan klónok. Fája fiatal korban erős növekedésű, felfelé törő ágrendszerű, jellegzetes keskeny koronát képez. A természetes elágazódása gyakran nem kielégítő, amin szakszerű metszéssel vagy lekötözéssel segíthetünk.
Ellenállóképessége: a venturiás varasodásra nagyon, a baktériumos ágelhalásra mérsékelten fogékony, a lisztharmat viszont nem károsítja, s a takácsatkának sem nagyon kedvelt gazdanövénye. Magyarországon a Duna-Tisza közi termesztőtájak meleg nyarú és futóhomokos vidékei kivételével a szakszerű kertészetek ültetvényeiben termesztésre ajánlott almafajta.
Felhasználása: tetszetős és ízes gyümölcse ideális nyers fogyasztásra és sokféle étel elkészítésére, de megfelelő körülmények között igen hosszú ideig is eltartható. A Glostert különösen nyers formában lehet jól felhasználni, mert gyümölcshúsa csak lassan barnul meg. Kiválóan alkalmas gyümölcssaláták, desszertek, rétesek és sütemények készítésére is.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Az oldal tetejére