Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Tudástár

Gyorsan növő gyümölcsfafajok

fajtaismertető
Szűrés törlése
Csodakertész
2023.06.07 00:00
Gyorsan növő gyümölcsfafajok

A gyümölcsfák növekedési sebességét és erélyét nemcsak a környezeti tényezők határozzák meg, hanem a fajok genetikai adottságai is. Nézzük meg milyen gyorsan növő gyümölcsfajokat érdemes ültetni és hogyan tudjuk őket támogatni!

Melyek a gyorsan növő gyümölcsfa fajok?

 

 • Dió

Erősen vízkedvelő, árterekben is előforduló faj.
Ennek ismeretében mi, a saját diófánkat az esőcsatorna kivezetéséhez közeli helyre ültettük. Valóban nagyon gyorsan fejlődik, évente 60-100 cm-es hajtásokat hoz, évjárattól függően.

Ezt a fát úgy 5 évvel ezelőtt ültettük. Átmérője 5 m és szépen terem.

Azt is érdemes tudni, hogy a diófa nagyon erős karógyökeret fejleszt, amit a faiskolai nevelés során 2x is el kell vágni ( először magcsemete korában, majd oltvány korában a kiemeléskor), ezért eleinte, amíg a gyökere ki nem fejlődik, lassú lehet az indulás.

Ha magot vetünk arra helyre, ahol nevelni szeretnénk, akkor valóban gyorsan fog nőni, mivel a gyökere nem sérül az átültetéskor. A termőrefordulás azonban jóval későbbi lesz, az oltványokhoz képest.

 

A tavalyi száraz évben 60-80 cm hosszúra nőtt ágakat láthatunk a diófán

 

 •  Cseresznye

A cseresznye szintén az árterek fája.  A gyors növekedés azt is jelenti, ha vadcseresznye alanyon van, hogy nagyra fog nőni a cseresznyefánk.

Érdemes arra is figyelni, mi az a méret, amiről még le tudjuk szedni a termést, ugyanis a korona külső részén lesznek a gyümölcsök. Ilyenkor metszéssel lehet megfelelő méretben tartani a fát.
Természetesen a törpe és oszlopos fajtákra nem jellemző a gyorsaság. smiley

 

 • Szilva

A legtöbb szilvafajta nyirkos, kötött talajon fejlődik jól. Természetes élőhelye a folyók mentén található. A szilvafák gyorsan nőnek ugyan, de nem lesznek nagy méretűek.

 

 

 • Őszibarack
  A felsorolásban ez az egyetlen faj, amely nem vízhez kötött élőhelyen nő gyorsan. Kevésbé vízigényes, és a levegős talajokat kedveli jobban.
  Tapasztalatom szerint az őszibarack növekedésének a kór- és kártevők szabnak gátat. Ha tavasszal a tafrina támadja, később a levéltetvek, akkor a növekedése erősen lelassul.

  Ezért érdemes próbálkozni a magról való szaporítással is. Erről itt olvashat bővebben.  

  A magoncok - megfigyelésem szerint - sokkal ellenállóbak lehetnek a gombás betegségekkel szemben.

 

Jó vízáteresztő képességű meg minden... De kinek van ilyen?

Tudjuk, hogy jó talaj, elegendő víz, stb. az ideális állapot a növények fejlődéséhez.
Azonban a talajok ritkán nyújtanak optimális feltételeket a gyors fejlődéshez.

 

Mit tehetünk mi a jó körülmények kialakításáért?

 • Levegő: kötött, agyagos, tömörödött talajokat lehet mechanikus eszközökkel (ásó, eke) lazítani, de ezek egy idő után visszatömörödnek.

  ​Ezért hosszú távon sokkal jobb, ha helyettünk ásnak a talajtakaró, leginkább karó gyökerű növények és a talajlakók, főként a giliszták. Erről már itt írtam korábban.

  ​Ültetésnél komposzttal, gyökéritatóval, homokkal, perlittel tudjuk átmenetileg ezt a problémát orvosolni.

 

 

 • Víz: a fiatal fák vízutánpótlásáról 1-2 évig rendszeresen gondoskodni kell. De mindenképpen arra kell törekednünk, hogy a fa el tudja látni magát vízzel.

  Ebben egyrészt úgy tudunk a segítségére lenni, ha ritkán nagy vízadagokkal öntözzük (hetente 1x20 l), hogy a gyökereket arra kényszerítsük, hogy a víz után iparkodjanak a talaj mélyébe.  

  Másrészt a mindenféle talajtakarásokkal gátoljuk a talajból a víz elpárolgását.
  Erről korábbi bejegyzésemben itt olvashat.

 

 • Tűző napsütés: ellen úgy tűnik lassan védekeznünk kell valamilyen hálós takarással.
  Az elmúlt években sok (!) facsemete esetében láttam a faiskolában, hogy a frissen kihajott levelecskék egyszerűen leperzselődtek, már nem is nagyon tudott újabbakat hajtani.

  Az idei tavasz biztosan nagyon emlékezetes lesz, hiszen a sok felhő, no és a csapadék óriási segítségünkre volt a fák megeredésében. Hála Istennek!
  Ilyen kellemes tavaszra már nem is emlékszem.