Monília, a meggyek ellensége
A meggyek veszélyes gombabetegsége a monília. Sajnos nemcsak a termésben okozhat jelentős károkat, de ágelhalást és a későbbiekben a fa pusztulásához is vezethet.
Virágon keresztül elsősorban akkor fertőz, ha a virágzás, hűvös, párás, időben történik.
Az Érdi Gyümölcs – és Dísznövénytermesztési Kutató Fejlesztő Kht. kísérleti gyümölcsösében vizsgálták termesztésben lévő meggyfajták monília-fogékonyságát, laboratóriumi és természetes körülmények között. Eredményeiket a Kertészet és Szőlészt 2009. február 25-i cikke alapján tesszük közzé.
Vizsgálati szempontok
A virágfertőzést nem mindig követte vesszőpusztulás. Ha a fertőzés csak helyi háncselhalást okozott, de 3 hónapon belül beforrt, a fajta toleráns vagy mérsékelten fogékony besorolást kapott.
A fajták összehasonlításán kívül azt is figyelték, az évek során hogy terjed tovább az ágelhalás. Megfigyeléseik igazolták azt a gyakorlatot, hogy az elhalt ágrészeket minél előbb el kell távolítani, mivel a fertőzés évről évre csak terjed.
Mesterséges fertőzési forrásként különböző gyümölcsfajokról származó izolátumokat használtak, amelyek közül a manduláról vett bizonyult a legagresszívebbnek, ezt követte a szilva. A meggyről és a kajsziról izolált gomba kevésbé bizonyult fertőzőképesnek.
Ez arra hívja fel a figyelmet, a meggy sikeres növényvédelmének az is feltétele, hogy más gyümölcsfajok is egészségesek maradjanak.
Toleráns meggyfajták
A Kiskőrös - Csengőd - Akasztó vidékén elterjedt Bosnyák meggy néven termesztett fajtakörből szelektált ki Apostol János egy, a blumeriellás levélfoltosodással és moniliás ágszáradással szembeni ellenállósága miatt különösen értékes változatot, mely Csengődi néven, 1990-ben kapott állami elismerést.
Szintén a Bosnyák fajtakör tagja a Feketicsi meggy is, bár ezt a fajtát nem vizsgálták a kutatók. Mégis, eredeti termőhelyén, Bácsfeketehegyen, a helyi termelők tapasztalata szerint a moníliával fertőzött virágokat a fák elrúgják, ilyen módon védekeznek a fák a betegség ellen.
A Bosnyák fajtakörre jellemző, hogy erősen festőlevű, közepesen puha húsú és inkább édes mint savas. Többfelé cseresznyemeggyként is emlegetik.
Érdi jubileum meggyet sikerült a piacon vennünk, mely akkor túlérett állapotában már az aszalódás jeleit mutatta. A meleg padláson töltött náhány nap után így néz ki.
Íze karakteres édes-savas, pikáns. Kiváló rágcsálni való aszalvány!
Érdi jubileum aszalványa
Hogy néz ki a fertőzés?
A monília tavasszal virágzáskor, illetve terméskötődéskor a hajtásokat támadja meg.
A virágok a fertőzést követően megbarnulnak, a hajtások lankadnak, majd hirtelen hervadnak és elszáradnak, de a száraz levelek nem hullnak le.
Ez a kórokozó is sebparazita, így sérüléseken keresztül a gyümölcsöket is megtámadja, barna színű rothadást idézve elő, mely körül elszórtan szürke penészfoltok láthatóak.
A fertőzött gyümölcsök később mumifikálódnak és ugyancsak a fán maradnak.
Monília tünetei virágzáskor
Ágelhalás moníliás fertőzés esetén
Moníliás fertőzés a gyümölcsön
Hogyan védekezhetünk a moníliával szemben?
- A nyugalmi időszakban végzett metszés során maradéktalanul távolítsuk el az előző évről fán maradt gyümölcsmúmiákat és a moníliával fertőzött ágrészeket (10 cm-es egészséges résszel együtt), amelyek a rajtuk lévő száraz virág- és levélmaradványokról jól felismerhetőek.
- A levágott növényi részeket hordjuk el a fák környékéről és semmisítsük meg, égessük el.
- A sűrű lombozat is oka lehet a nagyfokú fertőzésnek, ezért törekedjünk a szellős lombkorona kialakítására.
- Még rügypattanás előtt végezzünk alapos lemosó permetezést réz tartalmú készítménnyel. Monília fertőzésre fehérbimbós állapottól kezdve, virágzáson - terméskötődésen át egészen betakarításig számíthatunk.
- Emellett a gyümölcsfákat folyamatos növénykondícionálással lehet felkészíteni a kórokozók támadására, mert egy erős, jó kondícióban lévő növény kevésbé fogékony a betegségekre.