Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
5.490 Ft
Menny.:db

Simonffy piros alma - Szabadgyökeres

Elérhetőség: Nincs raktáron

Fája erőteljes növekedésű. Igen edzett. Korán, rendesen és bőven termő. Felfelé törekvő ágai elég sűrű magas, gömb alakú koronát fejlesztenek. Gyümölcse gömbölyded, majd lapos gömb alakú, vagy tojásdad gömbölyű. Héja vékony, szívós, sima, hamvas, ledörzsölve ragyogó fényes. Alapszíne értével bágyadt sárga. Ebből azonban csak ritkán látszik valami, mert egész felülete sötétpirossal van befestve és még sötétebb csíkokkal becsapkodva. Húsa fehér vagy zöldes-fehér, a bőr alatt sokszor pirosba játszó, finom, pezsgő, tömött, bőlevű, igen cukros, finom savannyal emelt, igen kellemes, fűszeres ízű.

Érés / fogyasztási idő: téli, szeptember végétől / október-március
Termékenyülés: jó, pollenadása jó, pollenadó fajtái a Jonathán, Téli arany parmen
Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem
Felhasználás: házikerti
Ajánlott termőtáj: igénytelen, alkalmazkodó, árterek
Ellenállóképessége: igen edzett

Kiszerelés:
Szabadgyökeres
Mérete:
Normál méret
5.490 Ft
Menny.:db
Kívánságlistára teszem
Jelölje be azokat a kiegészítő termékeket, amiket még a kosárba szeretne tenni!

Leírás

Faj: Malus domestica

További nevei: Kék alma, Czigány alma, Magyalné almája [Jászság], Bika alma [Debrecen], Rother von Simonffy, Simonffy roth, Rouge de Simonffy
Származás: Eredeti magyar fajta. A debreceni Simonffy család nevéről van elnevezve. Származása bizonytalan. Debrecen határában régóta nagyban el van terjedve. De lehet, hogy Eger vidékéről való.
Érési ideje: Október-december. Hűvös tájakon termett gyümölcse májusig is eltartható.
Minősége: Elsőrendű asztali- piaci és háztartási
Nagysága: Középnagy, néha nagyobb is, de gyakran kisebb.
Alakja: Gömbölyded, majd lapos gömb alakú, vagy tojásdad gömbölyű. Rendszerint szabályosan boltozódott, sík felületű. Kelyhes végén a karimája szűkebb mint a száras végén. Szára középhosszú, elég vastag, bunkós végű, tágnyílású, szűk, mély üregben ülő, melynek falát finom, zöldes, sugaras rozsdamáz szokta borítani. Kelyhe zárt, apró, hegyes, molyhos, sokáig zölden maradó kehelyleveleivel néha szűk, néha tágas, többnyire lapos és sekély üregben ül, melynek alja molyhos s karimáján csak néha mutatkoznak szelíd emelkedések.
Héja: Vékony, szívós, sima, hamvas, ledörzsölve ragyogó fényes. Alapszíne értével bágyadt sárga. Ebből azonban csak ritkán látszik valami, mert egész felülete sötétpirossal van befestve és még sötétebb csíkokkal becsapkodva. Rozsdaalakzatok csak ritkán mutatkoznak rajta.
Belseje: Húsa fehér vagy zöldes-fehér, a bőr alatt sokszor pirosba játszó, finom, pezsgő, tömött, bőlevű, igen cukros, finom savannyal emelt, igen kellemes, fűszeres ízű. Magháza nyílt, magvai épek. Kehelycsöve kúpalakú, elég mélyen lehatoló.
Fája: Erőteljes növekedésű. Igen edzett. Korán, rendesen és bőven termő. Felfelé törekvő ágai elég sűrű magas, gömb alakú koronát fejlesztenek. Mindenféle alanyon mindenféle alakú fának alkalmas. A nyesést jól bírja. Vesszői vastagabbak, hosszúak, egyenesek, sűrűn molyhosak, helyenként csupaszok, pirossal árnyalt barnák, többnyire rövidebb rügyközűek. Rügyei kicsinyebbek, simulók, sűrűn molyhosak. Virágrügyei középnagyok, sűrűn fehérmolyhosak. Későbben nyílók. A kései fagyot jól kiállók. Levelei középnagyok, kemények. Levélnyelük középhosszú, elég vastag, molyhos, tövüknél pirossal színezett. Levélpálhái középnagyok, lándzsásak, szétállók, tartósak.
Termesztésére vonatkozólag megjegyzem, hogy nem válogatós. Mindenütt jól díszlik és terem. Az Alföld mostoha viszonyai között is kitűnően terem. De a hegyvidéken is haszonnal ültethető. Legjobb vadalanyon közepes törzsű fa gyanánt hasznosítani. A tömegtermesztésre ajánlott fajták között a másodsorba említettek közé van sorolva.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Az oldal tetejére