Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Tudástár

A kajszi fajták fagytűrése

fajtaismertető
gondozás
környezetbarát megoldások
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.11.12 00:00
A kajszi fajták fagytűrése
A kajszi fajtákkal kapcsolatban örök kérdés a betegségekkel szembeni ellenállóság mellett a fagytűrés. Erre vonatkozóan az MATE Kertészettudományi Intézet, Gyümölcstermesztési Tanszék soroksári génbanki fajtagyűjteményében, szabadföldi  fagykárok felvételezésével végeztek vizsgálatokat 2007 és 2020 között.
Nézzük, mi lett az eredmény!Vizsgált fagyos időszakok

A vizsgálatok során 50 kajszifajtát vizsgáltak. A fajtagyűjteményben vannak hazai és külföldi fajták is. Mindkét csoporton belül nagy különbség van a fagytűrés tekintetében.

A vizsgálati időszakban 10 alkalommal volt olyan alacsony hőmérséklet, ami jelentős fagykárosodást okozott a kajszifajták generatív (szaporító) szerveiben. Ezek közül két alkalom a virágrügyek mélynyugalmi időszakára, négy alkalom a kényszernyugalmi időszakra esett, és négyszer volt jelentős fagykárt okozó hőmérséklet a kajszi virágzási időszakában.

 

Mélynyugalmi állapotban fagytűrő fajták

A fák mélynyugalmi állapota során a rügyek semmilyen körülmények között nem hajtanak ki, lehet komoly fagy, a fák nem igazán károsodnak.
Mélynyugalmi állapotban a legfagytűrőbb 5-ös értékelésű fajta  a Harlayne, Rózsakajszi c 1406, Bergeron és Budapest.

 

fagy

 

Kényszernyugalmi állapotban fagytűrő fajták

A Magyarországon termeszthető gyümölcsfajok hideghatás igénye mintegy 1000 óra. Ha ez a hideghatás „összegyűlt” egy-egy fa esetében, a mélynyugalmi állapot feloldódik, ami valamikor december elején-közepén következik be.
Ettől a pillanattól kezdve beszélhetünk kényszernyugalomról, amikor a rügyek már készen állnak, és csak az időjárási körülmények határozzák meg azok nyugalmát, vagy éppen megindulását. Ekkor áll fenn az a veszély, hogy a gyümölcsfák rügyei megindulnak, mert megfelelő a hőmérséklet, viszont érkezik egy váratlan lehűlés, amely a rügyeket károsíthatja.

Kényszernyugalmi állapotban a Harlayne, Rózsakajszi c 1406, Harglow, Hargrand, Budapest fajták bizonyultak a legjobbnak.
Jónak bizonyultak még: Kioto, Ceglédi arany, Mandulakajszi.

 

Virágzáskor fagytűrő fajták

5-ös: Harlayne, Rózsakajszi c 1406.
Meglehetősen ellenállók még ebben az időszakban a: Harglow, Budapest, Bergeron, Sirena, Kioto.
Csak közepesen fagytűrők a régi magyar fajták: a Magyar kajszi, a Gönci magyar kajszi, a Pannónia és a Rakovszky kajszi.
Kifejezetten érzékeny a Ceglédi óriás.

 

fagytűrők

 

A kajszik fagytűrésének összegzése

Az összes vizsgálati időpont adatai alapján következőképpen alakul a sorrend (lejobb 5, leggyengébb 1):

5-ös: Harlayne, Rózsakajszi C.1406, Bergeron, Hargrand, Harglow, Budapest
4-es: Mandulakajszi, Ceglédi arany, Kioto
3-as: Gönci magyar kajszi,Magyar kajszi C.235, Pannónia, Veecot, Harcot, Bergarouge.
2-es: Ceglédi óriás, Ceglédi Piroska, Goldrich, Orange Red
1-es: Ceglédi bíborkajszi, Harmat, Spring Blush, Sweet Red, Sylvercot.

A teljes tanulmány itt tekinthető meg.

 

Hogyan fokozhatjuk a fák fagytűrőképességét?

Megfelelő tápanyag és vízellátás esetén a fák jól fel tudnak készülni a téli és tavaszi viszontagságokra.
De a kálium jelentőségét ki kell emelni, ugyanis ennek a mikroelemnek a megfelelő mennyiségű jelenléte fokozza a növények fagytűrését.
Alkalmazhatunk biostimulátorokat: Bioforge + Trainer, MYR CINK-MANGÁNMYR KÁLIUMBIOKALCI ÁSVÁNYI ŐRLEMÉNY
A talajban pótolhatjuk a káliumot természetes módon, vékonyan kiszórt fahamuval és kálium felhalmozó növények maradványaival (bükköny, pitypang, fekete nadálytő, tyúkhúr, csillagfürt).

 

 

A kajszibarack Kínából származik. Hogy mégis az Armeniaca, azaz örmény nevet viseli, annak bizonyára az lehet a magyarázata, hogy az egykori Selyemúton akarva-akaratlanul nyugat felé vándorolva az egyik nagy termőtája Örményországban alakult ki. Innen terjedt el a középkorban a Földközi-tenger körüli országokban is.
A mi dolgunk a megfigyelés: megfigyelése mindannak, amit már előttünk, hosszú évezredekkel korábban, ennek a gyönyörű, csodálatos összhangban működő sárgolyónak az alkotója kitalált és létrehozott.

A szélsőséges tavaszi hőmérsékleti hullámok miatt érdemes több olyan kajszi fajtát ültetni, melyek virágzási ideje eltér egymástól.
Nézzük meg az egyes fajták virágzási idejét!