Tudástár
A nyári, más néven zöldmetszés, nemcsak a fa egészségi állapotára és a termés minőségére
van kedvező hatással, hanem a termőegyensúly fenntartásában is segít.
Cikkünkben bemutatjuk, miért érdemes a vegetációs időszakban metszeni, és milyen
előnyöket kínál ez a gyakorlat a különböző gyümölcsfajok esetében.
A kivi erőteljes kúszónövény, melynek a növekedéséhez sok helyre
és erős támrendszerre van szükség.
Metszése hasonló a szőlőéhez, termést az éves hajtásokon hoz.
Úgy ismertük meg a szedret, mint rettenetes tüskéivel belénk akaszkodó,
indáival messzire nyújtózkodó, és fényes fekete bogyóival a kirándulót felüdítő vadonc növényt.
A nemesítők munkájának köszönhetően, ma már tüskéktől mentes,
nagy szemű fajtákat ültethetünk a kertünk egy szegletébe.
Azonban sokakat visszatarthat a nevelésétől, hogy ezt a szemtelenül burjánzó növényt,
hogyan lehet kordában tartani, metszeni.
A gyümölcstermő növényeket legtöbbször tél végén- tavasszal szoktuk megmetszeni.
A málna e tekintetben is különbözik társaitól, mert a letermett és elszáradt málnavesszőket közvetlenül
a gyümölcstermés betakarítását követően kell lemetszeni a tőről.
A törpefák esetében növekedési erélyüktől függően végzünk metszést vagy sem.
A metszésről tudni kell, hogy minden esetben bizonyos mértékben a fát gyengíti, ezért mindig csak okkal metsszünk!
Nagyon fontos!
A frissen ültetett fák koronáját mindenképpen vissza kell metszeni tavasszal, hogy a csökkent méretű gyökérhez igazítsuk a korona párologtató felületét.
Metszés nélkül, a gyökér nem biztos, hogy elegendő vizet tud a levelekhez szállítani és a fa kiszárad.
Megmutatom, hogyan kell helyesen használni a metszőollót valamint néhány metszési alapvetésről is beszélek ebben a videóban.