Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Tudástár

Mire használhatjuk a csalánt a kertben?

környezetbarát megoldások
növényvédelem
Szűrés törlése
Csodakertész
2023.06.02 00:00
Mire használhatjuk a csalánt a kertben?

A csalán növényvédelmi alkalmazása rendkívül sokrétű. Most ez nagyon is időszerű, amikor a levéltetvek elözönlenek bennünket és a sok csapadéknak köszönhetően a gombabetegségek is terjednek.

Mire jó?

Rovarölő, gombaölő, atkaölő hatású szer és immunerősítő tápoldat.

Rovarok ellen kontaktszerként működik, ezért is kell a növényeket alaposan bepermetezni az oldatával. A rovarok idegrendszerére hat, gátolja a mozgásukat és a táplálkozásukat.

  • levéltetű faj (zöld őszibarack-levéltetű zöld, levélpirosító ribiszke-levéltetű, tarka diólevéltetű, fekete cseresznyelevél tetű, rózsalevéltetű) valamint
  • vértetű,
  • nagy káposztabolha,
  • közönséges takácsatka,  
  • káposzta-  és almamoly ellen.  

Gombák ellen:

  • káposztaféléknél alternaria 
  • uborka lisztharmat és alternáriás betegség
  • gyümölcsfák alternáriás levélfoltosság, moníliás virágfertőzés, szürkerothadás,
  • szőlő peronoszpóra
  • burgonya fitoftórás betegség ellen.

Immunerősítő:

  • A CSALÁN kivonata természetes módon aktiválja a növény védekezőképességét a gombás és baktériumos betegségekkel, valamint rovarkártevőkkel szemben. Ezért rendszeres használatával távol tarthatjuk a gonosz támadókat.
    Narancsolajos készítmények (Boroil) növelik a csalán hatásfokát, hiszen a narancsolaj
    • segít a megtapadásban,
    • csökkenti a felületi feszültséget (jobban szétterül a szer),
    • valamint a lágy páncélzatú kártevőket (liszteske, atka, levéltetű) is kiszárítja.

 

Milyen gyakran használható?

A kivonatot permetezzük ki a tavasz és a nyár folyamán betakarításig 7- 15 naponta, a kór-és kártevőktől függően, de megelőzésképpen is hatásos immunerősítő tulajdonsága miatt.
Azonban virágzáskor nem szabad alkalmazni.

 

A csalán zöldtrágya oldata

szinte csodákra képes: anélkül táplálja növényeinket, hogy rohamos növekedésre késztetné őket, vagy megváltoztatná az ágyás talaját.
Ez a trágyázási mód különösen ajánlott a kertészkedésben kevésbé járatos kiskerttulajdonosok számára.

Mielőtt a csalánlevet a növényekre öntenénk, hígítsuk tízszeres mennyiségű vízzel.
Zöldségeskertünk legtöbb növénye meghálálja majd a gyorsan ható és olcsó tápoldattal, a csalánlével való beöntözést.
Csupán a borsó, a bab, a fokhagyma és a vöröshagyma nem kedveli a nitrogénben gazdag oldattal való kezelést.
Ha a levet a zöldségek tövéhez öntjük, akkor nem szükséges szűrni, a levélmaradványokat is terítsük a talajra.

 

Aki a bűzös erjedést el akarja kerülni

annak ajánlom a koncentrált Csalán kivonatot. Nagyon kevés kell belőle (20-50 ml/10l víz) és évekig tárolható.
A készítmény összetétele stabil és homogén.

 

Hogyan készítsük el a kivonatot?

• Áztassunk be friss (75 g/l), vagy száraz (15 g/l) csalánlevelet.
Az egyszerűség kedvéért egy nem fém edényben az összegyűjtött csalánra annyi vizet kell önteni, ami ellepi.
Ehhez a fel nem magzott fiatal hajtásokat érdemes választani.

Naponta meg kell keverni az ázalékot, hogy minél több oxigént juttassunk a vízbe, ezzel segítve az erjedés folyamatát

3-4 napig 20°C-on történő áztatás alkalmas a felhasználásra.
Az oldat akkor erjedt ki teljesen, ha színe megsötétedett, már nem habzik, és a szaga is tompulni kezd.
Innentől kezdve jól záródó fedővel is letakarhatjuk az edényt. Az ilyen állapotú csalánlé hosszú ideig eltartható és bármikor felhasználható.

Permetléként használva le kell szűrni, majd a szűrletet 1:5 arányban vízzel hígítva kijuttatni a növényekre.

A csalán szára, levele is alkalmas mulcsként a gombabetegségek megelelőzésére.
Aprítsuk fel a növényt és szalmával, egyéb nyesedékkel keverjük össze és terítsük növényeink köré a talajra.