Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Valódi édesgyökér - Glycyrrhiza glabra ‘Süssholz’ - Koténeres

Valódi édesgyökér - Glycyrrhiza glabra ‘Süssholz’ - Koténeres
Valódi édesgyökér - Glycyrrhiza glabra ‘Süssholz’ - Koténeres
Valódi édesgyökér - Glycyrrhiza glabra ‘Süssholz’ - Koténeres
Valódi édesgyökér - Glycyrrhiza glabra ‘Süssholz’ - Koténeres
Telefonos ügyfélszolgálatÜgyfélszolgálat: +36-20/586-9493
Gyönyörű dísznövény tollas lombozattal, ibolyafehér színű virágoktól a világoskékig. Gyökere ehető, édes!

Jellemző: gyógynövény, ehető gyökér, dísznövény, színes virág

Tudományos név: Glycyrrhiza glabra ‘Süssholz’

Magyar név: Valódi édesgyökér
Hasonló név: Édesfa
Származás: Európa, Magyarországon az Alföldön (Békés-, Csongrád-megye) sokfelé elterjedt
Amiért szeretjük: sokoldalúan felhasználható hason- és dísznövény: az évelő ágyásoktól a konyhakerten át ültethető a füvészkertig. Édes gyökerei a konyhaasztal ekességei.
Virágzás idő: augusztus-október
Leírás: gyönyörű dísznövény tollas lombozattal, ibolyafehér színű virágoktól a világoskékig
Betakarítás: 3 év után a másodlagos gyökerek betakaríthatók és felhasználhatók (lásd, részletes leírás)
Felhasználás: az édesgyökér konyhában a cukor helyettesítőjeként használható, de erős édessége miatt érdemes óvatosan bánni vele.
Fényigény: napos vagy félárnyékos helyre javasoljuk ültetését
Ajánlott termőhely: jó vízelvezetésű, mélyrétegű talajba javasoljuk ültetését, mely tápanyagban gazdag
Ültetési távolság: 50 cm
Ellenállóképesség: egészséges faj
Gondozás: az Édesgyökér gyökereit tavasszal célszerű komposzttal trágyázni a növekedés elősegítése érdekében. Az előző éves hajtásokat tavasszal közvetlenül a talaj felett vágjuk le.
Helye az erdőkertben: 2-3 zóna
Megjegyzés: 2012-ben még az év gyógynövénye is lett Németországban.

Vásárolja meg most kedvező áron Valódi édesgyökér - Glycyrrhiza glabra ‘Süssholz’ - Koténeres termékünket és válogasson további gyönyörű növényeink és kiegészítőink közül és máris élvezheti a természet szépségét és a kertészkezdés örömét!

Nincs raktáron
3 490 Ft
Érdeklődjön
vagy
Ingyen szállítás

Rendeljen ingyen szállítással 25.000 forinttól

Több, mint 300 féle gyümölcsfa

Több, mint 300 fajta gyümölcsfából válogathat

Szakértői ügyfélszolgálat

Kérje szakértőnk segítségét a +36-20/407-3213 számon

Őseink hagyatéka

Ősi magyar gyümölcsfákat termesztünk

Valódi édesgyökér - Glycyrrhiza glabra ‘Süssholz’ - Koténeres leírása
Általános leírása

A Valódi édesgyökér növényeket ősidők óta ismerték, napjainkra azonban szinte teljesen feledésbe merültek. Néhány idősebb ember még emlékezik, hogy gyerekkorában lehetett vásárolni a gyógyszertárban apró szárított gyökérdarabokat. Rágógumi helyett ezeket az édes gyökereket rágcsálták. Lehet, hogy ezek az idők elmúltak, de az édes gyökerek néhány éve visszatérnek a gyógy- és konyhai fűszernövények sikernövényei közé. 2012-ben még az év gyógynövénye is lett Németországban.
A Glycyzrrhiza glabra ehető gyökereit édesgyökérnek is nevezik. Ezeknek a könnyen kezelhető hüvelyeseknek a másodlagos gyökerei nemcsak az édesgyökér rudak és cukorkák nélkülözhetetlen részét jelentik, hanem értékesek is az egészségmegőrzésben a konyhában és minden gyógyszeres almáriumban. A Glycyrrhiza glabra nem egy fa, ahogy azt gyakran feltételezik, viszont rendkívül dekoratív, strapabíró évelő dísznövény, mely különösen hosszú virágzási idejével örvendeztet meg bennünket. A rizómákban képződő nagyon egészséges folyadék mind lé készítéshez, mind otthon készített édesítőszerként használható. Magas egészségügyi értékkel bír megfázás vagy emésztési bajok esetén.

Az édesgyökér növény története Európában

Az édesgyökér története olyan régi, mint amennyire lenyűgöző. Már az ókori görögök és rómaiak is lelkesedtek e növény gyógyító erejéért, és számos gyógyszerben használták. Az édesgyökér gyógyhatásának köszönhetően állítólag a római katonák alapfelszereléséhez tartoztak. Ki gondolta volna, hogy a katonák a modern háború idején is az édesgyökérre esküsznek? Az első világháború idején ahogy a francia, úgy a török ​​katonák is édesgyökeret hordtak a málhájukban, ami a csapatok mentális moráljának javítását is szolgálta. Bonaparte Napóleon állítólag mindig hordott magával édesgyökérport. Talán a (a végső kudarc) sikere az édes gyökér túlzott fogyasztásának volt köszönhető?
Azokban az időkben, amikor a cukor még ritka és drága volt, a növény ánizsszagú gyökereit lereszelték, hogy egy kicsit édesítsék az életet. Abban az időben, mielőtt a nádcukor megérkezett volna Amerikából, valódi „édesgyökér-kultúra” volt Európában. Különösen Bamberg környékén folyt az édesgyökér termesztése nagy léptékben. A hagyományt a frank városban a mai napig megőrizték.
A gyógyszerként és stimulánsként való felhasználás gyakran elmosódottá vált. Nagy-Britanniában az édesgyökér érméket terápiás célokra gyártották, és csak 1760-ban George Dunhill nevű gyógyszerész cukrot és lisztet adagolt az édesgyökérhez, ezért a gyógyszert onnantól kezdve egyre inkább édességként is lehetett fogyasztani.

Az édesgyökér növény növekedési jellemzői

A Valódi édesgyökér évelő növény, mely fajtától és termőhelyi adottságoktól függően 60-100 cm (néha közel 200 cm) magasra is megnő. Az növény lágyszárú, felálló és enyhén szőrös szárral rendelkezik, melyen 9-17 szárnyas egyedi levél található. A Glycyrrhiza glabra hosszú, augusztustól október végéig tartó virágzási időszaka alatt gyönyörű tüskéket fejleszt, melyeken több bíbor-krém színű, harang alakú csésze képződik. Ezekből a pillangóvirágokból később a körülbelül négy cm hosszú, sötétbarna magvú hüvelyek fejlődnek ki. Az édesgyökérre jellemző a rendkívül hosszú és erős karógyökér, amely számos másodlagos gyökérből (rizómából) álló fás gyökérrendszert alkot.
Ideális hely és talaj az igazi édesgyökér számára
Az édesgyökér növényeket tavasszal a talajba kell helyezni úgy, hogy az egyes növények között legalább 50 cm távolság legyen. Ideális hely számára a teljes napsütötte helytől a félárnyékos hely megtalálása a kertben. Jó vízelvezetésű, mélyrétegű talajt javaslunk számára, mely tápanyagban gazdag és elősegíti az erőteljes gyökérképződést. A Valódi édesgyökér homokos vagy enyhén vályogos talajon fejlődik a legjobban. A nagyon nehéz agyagos talajok kevésbé alkalmasak a mély karógyökerek növekedésére. Fontos, hogy a Glycyrrhiza glabra mindig enyhén nedves legyen az ültetéstől, és különösen az első évben, hogy elkerüljük a gyökerek kiszáradását.

Az édesgyökér növény gondozása, termesztési lehetőségei és felhasználási módjai

Az édesgyökér növénynek megfelelő helyre és talajviszonyokra van szüksége ahhoz, hogy optimálisan fejlődjön. Megfelelő körülmények között ezeknek a szívós évelőknek a gondozása egyszerű, és csak alkalmankénti kímélő trágyázást igényel. Az édesgyökér gyökereit teleltetés előtt kora ősszel, valamint tél végén, tavasz elején célszerű komposzttal trágyázni a növekedés elősegítése érdekében. Az előző évi hajtásokat tavasszal közvetlenül a talaj felett lehet levágni.
Szedjük le az édesgyökér gyökereit
Annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban vastag gyökereket érjünk el, a Glycyrrhiza glabra kifakult virágzatát korán el kell távolítani. Ezzel a beavatkozással a papillák több energiát fordítanak a gyökérképzésre, ahelyett, hogy magokat termelnének. Az édesgyökér betakarítása a 2. vagy 3. növekedési év után ősszel kezdődik az addig kialakult oldalgyökerek gondos kiásásával.
Csak az oldalra növő rizómákat szabad betakarítani, a középső karógyökeret nem!!!
Az édesgyökér gyökereit a betakarítás után meg kell tisztítani, szárítani és le kell reszelni. Az édesgyökér a konyhában cukorhelyettesítőként használható, de erős édessége miatt érdemes óvatosan bánni használatával.
Valódi édesgyökér - Glycyrrhiza glabra ‘Süssholz’ - Koténeres adatai
Cikkszám
LUB-Glicyrrhiza-001
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Hasonló termékek